Categorieën
Bakken

Basisrecept vloerbrood

Heerlijk vloerbrood uit eigen oven smaakt vers het beste! Lekker krokant brood genieten met een beetje jam of chocopasta.

Het bakken van een vloerbrood vergt wel enige oefening. Zeker het bereiken van de juiste soepelheid van je deeg is een kunst op zich. Laat je dan ook niet afschrikken als de eerste pogingen nog niet helemaal het gewenste resultaat tonen. De aanhouder wint!

Een aantal tips om in je achterhoofd te houden:

  • Verhouding van ingrediënten nauwgezet overnemen
  • Stevig kneden
  • Geduld bewaren
  • Houd het simpel

Ingrediënten vloerbrood:

  • 500 gr bloem
  • 325 ml lauwwarm water
  • 7 gr droge gist
  • 10 gr zout

Voorbereiding:

  • Zorg dat je een schone & ruime keukenblad tot je beschikking hebt
  • Giet je bloem over het keukenblad
  • Strooi de gist en zout over je bloem, meng met je handen
  • Maak nu een gat in het midden van je bloem
  • Giet het water in het gat
  • Meng het water en de bloem met je handen totdat er zich een deeg vormt
  • Kneed nu het deeg voor 10 á 15 minuten
  • Laat het deeg rusten in een met bloem bestuifde kom, dek de kom af om uitdroging te voorkomen

Afbakken:

  • Verwarm de oven voor op een temperatuur van 220 °C
  • Zodra het deeg in volume is verdubbeld (circa 1-1,5 uur), is het gereed om af te bakken
  • Kieper de kom ondersteboven en laat het deeg vallen op een met bloem bestuift werkblad
  • Snijd in de bovenkant van het deeg inkepingen met een scherp mesje
  • Plaats het deeg op een baksteen of ovenplaat
  • Plaats ook een bakje met lauwwarm water onderin de oven
  • Bak het brood in 40-45 minuten goudbruin en gaar
  • Leg het brood uit de oven op een rooster en eet het zo vers mogelijk

Geniet van je brood!

Voor meer achtergrond info op broodbakken beveel ik rutgerbakt.nl aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *